2012. április 12., csütörtök

Egészséges, környezetbarát otthon 2.

A sorozat előző részében arról írtam, hogy az első és legegyszerűbb lépés az egészséges otthon kialakításához az, ha rendet és tisztaságot tartunk magunk körül. Persze ennél jóval tovább kell haladnunk. 
Válasszunk természetes anyagokból készült berendezést. A padló legyen fa, kerámia, kő, cserép, tégla. Ha szőnyeget szeretnénk, válasszunk gyapjúból vagy gyékényből készültet. A bútorok inkább tömör fából készüljenek, ne sajtolt faanyagból. Kárpitos bútoraik huzata legyen mosható pamut vagy vászon. A felhasznált festékek, lakkok, mázak legyenek vizes alapú, biológiailag lebomló termékek az olaj alapúak helyett.

Ha új berendezést szeretnénk, gondoljuk át, nem használhatjuk-e fel a régit. Néha egy egyszerű átfestés csodákra képe. (Természetesen alacsony illékony gőz tartalmú, vízbázisú festékekkel, vagy természetes összetevőkből készült olajfestékekkel dolgozzunk.)

 

Reneszánszát éli az újrahasznosítás, akár a legolcsóbb raklapokból is. Erre több példa, számos felhasználási mód egy korábbi bejegyzésemben itt található.



 Ráadásul így az újrahasznosított, megjavított, kézi munkával készült tárgyak értékké, családi ereklyékké válnak. Sőt nagyanyáink, dédanyáink bútorait restauráltatni manapság divat is lett. Persze e miatt nem kell nekünk is. Viszont ha ilyen régi darabjaink vannak, és mi nem használjuk, semmiképp ne dobjuk ki, hiszen másoknak örömet szerezhetnek még. 
Új funkcióval ellátva régi tárgyainkat újszerű, meghökkentő hatást érhetünk el.



 felhasznált irodalom: Jackie Craven: Az egészséges otthon  képek forrása: pinterest

Nincsenek megjegyzések: